10 korzyści gorzkiej czekolady

Czekolada to słodki deser, który zdecydowanie potrafi poprawić humor! Kawałki czekolady dodane do porannej owsianki, jaglanki czy kawy od razu sprawiają, że przekąska staje się dużo smaczniejsza. Jedzenie czekolady pozytywnie wpływa na naszą psychikę, ale i zdrowie fizyczne! Musi być to jednak czekolada gorzka, taka o zawartości minimum 70% kakao. Sklepowe czekolady mleczne czy białe to często prawie sam tłuszcz i cukier. Jakie zatem korzyści dla naszego zdrowia ma gorzka czekolada?

Gorzka czekolada – właściwości zdrowotne:

1. Czekolada pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału serca. Można zatem powiedzieć, że czekolada pozytywnie wpływa na pracę naszego serca, obniżając ciśnienie tętnicze.

2. Regularne spożywanie czekolady, wbrew pozorom, może pomóc w walce z cukrzycą. Dlaczego tak się dzieje? Ponieważ czekolada uwrażliwia organizm na insulinę.

3. Gorzka tabliczka to źródło błonnika, który pozostawia uczycie sytości na długi czas. Zmniejsza nasz apetyt i chroni przed wilczymi napadami głodu.

4. Wiadomo, że już nawet kostka czekolady jest w stanie wywołać na naszej twarzy uśmiech! Ale gorzka czekolada ma dużo większą moc – zawiera antyoksydanty i magnez, a także wiele substancji psychoaktywnych wpływających na nasz nastrój, dlatego polecana jest osobom cierpiącym na depresję i przewlekły stres.

5. Dzięki zawartości flawonoidów, czyli przeciwutleniaczy, pomaga chronić naszą skórę przed negatywnym wpływem promieni UV, a także opóźnia procesy starzenia.

6. Gorzka czekolada zawiera teobrominę, która okazuje się pomocna w walce z dokuczliwym kaszlem.

Teobromina wpływa na nerw błędny, który to odpowiada za nagłe ataki kaszlu.

7. Przysmak ten poprawia również krążenie krwi, a to dzięki jej właściwościom przeciwzakrzepowym. Co ciekawe, zjedzenie czekolady ma podobne działanie jak zażycie aspiryny!

8. Pobudzenie cyrkulacji krwi w naszym organizmie pociąga za sobą także inne skutki – czujemy się bardziej skupieni i pełni energii, przez co łatwiej nam przyswajać wiedzę. Czekolada może pomóc nam w nauce!

9. Poprawa cyrkulacji krwi sprawia, że mózg jest zaopatrywany we większą ilość krwi. Dzięki temu, czekolada może przyczyniać się do poprawy naszego wzroku.

10.

I ostatnia korzyść. Stanowi świetny dodatek do różnych deserów! Można zrobić z niej domowe lody, czekoladki, pralinki, babeczki, słodką polewę i gorącą czekoladę do picia!.

falbany stołowe