Anchois – jak podawać?

Anchois, czyli sardele europejskie, to małe i tłuste rybki, które stanowią smaczny dodatek do różnorodnych dań. Rybki te są bardzo słone, a do tego pikantne, dlatego nie wykorzystuje się ich w sporych ilościach. Dostępne w postaci filetów, pasty lub koreczków. Z powodzeniem można wykorzystać je do przygotowania makaronu, sałatek, farszów, sosów, a nawet pizzy. Nie tylko dobrze smakują, ale są również źródłem cennych składników odżywczych.

Anchois i wartości odżywcze

Niewielkie sardele są bogate w różnorodne składniki odżywcze, takie jak dobrze przyswajalne aminokwasy, kwas glutaminowy i kwas asparaginowy.

Rybki to źródło potasu, który pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy, a także wielu witamin, m.in. niacyny oraz witaminy A, wzmacniającej odporność i poprawiającej kondycję włosów i skóry. Co ważne, anchois wyróżniają się niską kalorycznością i niską zawartością tłuszczu. Rybki anchois są małe, ale bardzo intensywne w smaku. W wyniku fermentacji anchois powstaje słynny sos Worcestershire, który świetnie komponuje się z daniami z wołowiny, warzywami, makaronami, sałatką Cezar i koktajlem „Krwawa Mary”.

Oprócz samego sosu, sardele mogą stanowić smakowity dodatek do różnych dań.

Potrawy z anchois

Warto spróbować pizzy z dodatkiem intensywnych filecików anchois, kaparów, suszonych pomidorów, czarnych oliwek, mozzarelli i bazylii. Będąc w temacie włoskiej kuchni, nie można zapomnieć o spaghetti z sosem z anchois, przygotowanym z rybek, świeżych pomidorów i dodatku czosnku. Taki sos z anchois będzie również świetnym dodatkiem do rybnej zapiekanki ze śmietaną. Na bazie sardeli można przyrządzić smakowity farsz – z dodatkiem posiekanego szczypiorku, parmezanu, majonezu i żółtka jaja. Takim farszem nadziewamy ugotowane na twardo jaja, ciasto francuskie do zapiekania, karczochy i oliwki.

Co ciekawe, sardele europejskie nadają się także do przygotowania masła smakowego! Drobno pokrojone, z dodatkiem świeżego szczypiorku, wystarczy wymieszać ze zwykłym masłem i uformować w kostkę. Po stężeniu, takie smarowidło będzie smakowitym dodatkiem do świeżego chleba!.