Dieta dla zdrowego serca

Choroby układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów. Niewłaściwy styl życia, w tym zła dieta, brak aktywności fizycznej powodują różne dolegliwości ze strony serca. Z tego powodu już od najmłodszych lat warto zastosować działania profilaktyczne, dzięki którym można znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby serca. Najważniejszą rolę odgrywa dieta.

Zaobserwowano, że najzdrowszą dietą dla serca jest dieta śródziemnomorska. Dieta ta obfituje w tłuszcze jednonienasycone, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu. Duże ilości tłuszczów jednonienasyconych znajdziemy chociażby w oleju rzepakowym.

Sojusznikami serca jest ponadto magnez, selen, potas i miedź. Warto zatem uzupełnić codzienny jadłospis o te składniki mineralne. Serce trzeba chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Odpowiadają one bowiem za niszczenie komórek.

Antyoksydanty są najlepszym sposobem na unieszkodliwienie wolnych rodników. Zawarte są one głównie w warzywach i owocach.