Dlaczego patelnia dymi?

Olej do smażenia i temperatura dymienia

W czasie smażenia na patelni, tłuszcz osiąga temperaturę 200°C, a nawet wyższą! W przeciwieństwie do gotowania, gdzie temperatura wody osiąga 100°C i taką też utrzymuje, nawet podczas długiego przygotowywania potraw. Należy pamiętać, że niektóre tłuszcze zaczynają dymić i palić się w czasie długiego smażenia, a niektóre nie przysparzają takich problemów – ich temperatura dymienia jest bowiem wyższa. Warto wiedzieć, na którym tłuszczu warto smażyć, a których lepiej unikać.

Temperatura dymienia, to temperatura, w której tłuszcz zaczyna się palić, a tym samym wytwarzają się związki niebezpieczne dla naszego organizmu i tłuszcz przestaje być zdatny do spożycia. Dymiący olej, oliwę czy masło należy po prostu wymienić na nowy. By uniknąć palenia się tłuszczu, trzeba również prawidłowo użytkować patelnię i odpowiednio na niej smażyć!

Jak prawidłowo smażyć na patelni, by uniknąć dymienia tłuszczu?

Zanim zaczniemy smażyć na patelni potrawę, najpierw trzeba ją dobrze rozgrzać.

Po rozgrzaniu patelni, zmniejszamy moc palnika nawet o połowę i dopiero wtedy wlewamy niewielką ilość wybranego oleju. Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy, ryżowy lub kokosowy. Nada się także masło klarowane, ale nie przy patelni żeliwnej.

Oliwa z pestek winogron, olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek z dodatkami mają niską temperaturę dymienia i zaczynają palić się już w temperaturze 170-180°C, dlatego lepiej dodawać je na zimno do sałatek i sosów, aniżeli wlewać na rozgrzaną patelnię

Wlany olej również należy rozgrzać, ale niezbyt długo, by nie zacząć się palić. Wystarczy kilkadziesiąt sekund na kuchence gazowej lub elektrycznej i tylko kilkanaście na płycie indukcyjnej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki mięsa, ryby, warzywa, placki lub inne produkty.

Po paru minutach należy odwrócić smażoną potrawę na drugą stronę i trochę zmniejszyć moc palnika. Warto obracać mięso czy rybę parę razy w czasie smażenia. Nie zostawiajmy patelni ze smażącym się produktem, ale cały czas kontrolujmy stopień wysmażenia.

Dobranie odpowiedniego oleju do smażenia, o wysokiej temperaturze dymienia, a także właściwe rozgrzanie patelni i tłuszczu przed smażeniem potrawy, to gwarancja, że patelnia nie zacznie dymić się, wytwarzając szkodliwe dla naszego zdrowia związki. Pamiętaj, spalony tłuszcz należy wylać i wymienić na nowy!.

www.nawoz.net.pl