Jak często Polacy jedzą w restauracji?

W niektórych kulturach częste wyjścia do restauracji są częścią tradycji. Przeciętny Włoch spożywa posiłek poza domem nawet trzy razy w tygodniu.

Jak to wygląda w Polsce? Okazuje się, że blisko połowa z nas wcale nie jada w lokalach lub robi to tylko z okazji wyjątkowych wydarzeń. Statystyczny Polak nie może pozwolić sobie na częste biesiadowanie w restauracji głównie ze względów finansowych.

Z badań wynika, że mieszkańcy Unii Europejskiej są skłonni przeznaczyć na jedzenie poza domem około 9,5% domowego budżetu. Ci z naszych rodaków, którzy w ogóle zdecydują się na wizytę w lokalu gastronomicznym, są gotowi poświęcić na ten cel 3,5% miesięcznych zasobów finansowych.

Znaczna część Polaków deklaruje, że optymalny rachunek za posiłek dla jednej osoby nie powinien przekraczać kwoty czterdziestu złotych. Najlepiej jednak, by cena wynosiła około dwudziestu złotych – to suma, która dla większości z nas jest do przyjęcia.

Niechętnie udajemy się do drogich restauracji. Danie warte więcej niż sześćdziesiąt złotych jest gotowych zamówić zaledwie 5,3% naszych rodaków.

Preferencje żywieniowe Polaków nie wróżą zbyt różowej przyszłości restauratorom. Pozostaje im zatem liczyć, że coraz więcej osób będzie zmuszanych do jedzenia poza domem przez… brak czasu.