Kuchnia Izraela i Palestyny

Kuchnia orientalna to także kuchnia miasta Jerozolima. Mieszkają tam zarówno Arabowie, jak i Żydzi i jak się okazuje więcej ich łączy niż dzieli, a przynajmniej w kulinariach. Klasyczne dania tamtego regionu to takie potrawy, jak falafel czy baba ghanoush, znane także i coraz bardziej popularne w Polsce. Oczywiście w jednym rzędzie z nimi trzeba także wymienić hummus.

Jednak znajdziemy tam także mnóstwo innych, przepysznych i bardzo ciekawych potraw: od zupjak choćby pikantna frikkeh z klopsikami, przez mięsa i ryby, kurczak z karmelizowaną cebulą i kardamonowym ryżem, dorada z harissą i wodą różaną, warzywa i sałatki , jak choćby pikantna sałatka z buraka, pora i orzechów włoskich, ziarna i strączki czyli wyśmienity ryż z szafranem, owocami berberysu i pistacjami, aż do ciast i deserów, z których wystarczy wymienić ciasto z klementynek i syropu migdałowego. Bogactwo tego regionu, również kulinarne, jest olbrzymie. Tradycja judaistyczna, arabska a także chrześcijańska przecinają się na tamtych terenach, zaś specyficzny, gorący klimat wymusza używanie pewnego rodzaju produktów. Warto więc wybrać się w kulinarną podróż w tamte tereny.