Kuchnia orientalna – jak wyglądają i kiedy się spożywa posiłki w kuchni Indyjskiej

Kiedy wybieramy się do Indii warto pamiętać o porach posiłków w tamtym kraju, bowiem może to być dla nas niezwykle przydatne. Główny posiłek dnia spożywa się najczęściej wieczorem i jest to niezwykły, rodzinny rytuał.

Centralne miejsce na stole zajmuje wówczas misa z charakterystycznie przyrządzonym indyjskim ryżem. Dzięki dodaniu do gotującej się wody niewielkiej ilości szafranu nabiera on specyficznej, żółtej barwy i delikatnie zmienia smak.

Dookoła tej misy stoją mniejsze lub większe miski z poszczególnymi potrawami. Są to najczęściej jedna lub dwie sałatki, jeden posiłek mięsny lub rybny oraz kilka niewielkich potraw wegetariańskich, a także pasty, pikle, pieczywo naan lub ćapati czyli indyjskie podpłomyki, a także inaczej gotowany ryż.

Potrawy spożywa się prawą dłonią lub poprzez nabieranie na pieczywo pozostałych dań. Inne pory posiłków to skromne, niewielkie śniadanie w pierwszej części dnia oraz przekąski tandoori w ciągu dnia.

Na południu pije się w dzień mleko kokosowe. Stanowi ono także ważny składnik tamtejszych potraw.