Pizza ze szpinakiem – przepis

Smaczna pizza ze szpinakiem, a w dodatku taka na cienkim i kruchym cieście, to apetyczna podróż do włoskiej kuchni. Taką pizzę możemy przygotować z dowolnymi dodatkami – do szpinaku dodać ser feta, świeże lub suszone pomidory, czarne lub zielone oliwki, a także szynkę. Podstawę dania stanowi oczywiście dobrze wyrobione ciasto. To na cieście będziemy rozprowadzać sos i rozkładać składniki. Wybierz swoje ulubione produkty i przyrządź apetyczną pizzę ze szpinakiem! Taka pizza nie jest wcale trudna w wykonaniu. Potrzeba będzie jedynie nieco czasu, by zrealizować przepis. Do dzieła!

Cienkie i chrupiące ciasto na pizzę

Podstawą każdej pizzy jest ciasto.

Możesz przygotować grube i miękkie, ale szpinak będzie dobrze komponował się z ciastem cienkim i chrupiącym. Na pewno nie pożałujesz! Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna – 250 g,
  • Ciepła woda – 150 ml,
  • Drożdże suche – opakowanie 7g,
  • Oliwa z oliwek – łyżka,
  • Szczypta soli.

Wykonanie:

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, łyżkę oliwy z oliwek i trochę soli. Zacznij wyrabiać ciasto, aż stanie się sprężyste. Włóż je do miski, nakryj lnianą ściereczką i poczekaj aż wyrośnie – około pół godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto ze szpinakiem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Papier możesz dodatkowo zwilżyć oliwą z oliwek, by ciasto nie przywarło w czasie pieczenia.

Składniki do pizzy ze szpinakiem

Składniki na pizzę:

  • Sos pomidorowy/passata pomidorowa/koncentrat pomidorowy,
  • Świeży szpinak,
  • Świeże pomidory,
  • Cebula,
  • Kula mozzarelli
  • Pieczarki,
  • Czosnek,
  • Szynka,
  • Czosnek,
  • Oregano.

Wykonanie:

Wyrośnięte i rozłożone na blaszce ciasto na pizzę posmaruj warstwą sosu, koncentratu lub passaty pomidorowej. Na cieście ułóż plasterki świeżych pomidorów, listki świeżego szpinaku, piórka cebuli, podsmażone pieczarki, kawałki szynki i plasterki mozzarelli. Wszystko skrop oliwą z oliwek, posyp suszonym oregano i dopraw solą i pieprzem. Na pizzę dorzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż pizzę do nagrzanego do 220ºC piekarnika i piecz 15-20 minut, aż spod oraz ranty pizzy ładnie się zarumienią.

.

www.azspodlasie.eu