Tempura, czyli jedna ze smaczniejszych potraw kuchni orientalnej

Bardzo wielu z nas lubi potrawy orientalne, a także oczywiście japońskie, bowiem kuchnia japońska jest jedną z ciekawszych i zdrowszych odmian kuchni Orientu. Ramen, sushi czy wasabi to potrawy i dodatki kojarzące się z kuchnią japońską. Jej ważnym elementem jest również tempura.Okazuje się, że mimo, iż jest potrawą japońską to pochodzi z Portugalii.

Została wprowadzona do japońskiej tradycji kulinarnej przez portugalskich misjonarzy jezuickich w szesnastym wieku. Do jej przygotowania wykorzystuje się między innymi ryby, krewetki, kalmary, małże a także oczywiście grzyby i warzywa. Są one panierowane i smażone na głębokim oleju dość krótko bo około czterech czy pięciu minut. Po wyjęciu z tłuszczu składniki układa się na papierowych serwetkach, aby tentłuszcz odsączyć.

Tempurę serwuje się w różny sposób: samą, ułożoną w miseczce na ryżu, a także jako tempura miso ramen, a także z dodatkiem surowych warzyw i sosami do zamaczania.