Właściwe proporcje tłuszczów w diecie sportowej

Jak już wcześniej zostało wspomniane, nie sposób dokładnie określić właściwej porcji tłuszczu, jaką codziennie trzeba dostarczyć do organizmu, aby był on w stanie poddawać się wysiłkowi. Przyjmuje się jednak, że mniej więcej, dwadzieścia pięć do trzydziestu procent energii, powinno pochodzić ze źródła, jakim jest tłuszcz. Oczywiście można te wartości przełożyć i przeliczyć na odpowiednią wagowo ilość niezbędnych i wymaganych kwasów tłuszczowych- nienasyconych.

Jest to od sześćdziesięciu, do nawet stu dwudziestu gramów tego składnika, w rozliczeniu oczywiście dobowym. Należy oczywiście dbać o właściwe proporcje i stosunek kwasów wielonienasyconych do jednonienasyconych. Dopiero takie globalne podejście do tematu daje szansę uzyskania najbardziej optymalnych parametrów umożliwiających wysiłek fizyczny.

Najlepszymi tłuszczami są te uzyskiwane z roślin oleistych, jednakże nie bez znaczenia są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które jednakże sportowiec powinien odnajdywać w lekko strawnych potrawach, gotowanych lub też duszonych.

www.medyczny-info.pl