Jak często Polacy jedzą w restauracji?

Jak często Polacy jedzą w restauracji?

W niektórych kulturach częste wyjścia do restauracji są częścią tradycji. Przeciętny Włoch spożywa posiłek poza domem nawet trzy razy w tygodniu.

Jak to wygląda w Polsce? Okazuje się, że blisko połowa z nas wcale nie jada w lokalach lub robi to tylko z okazji wyjątkowych wydarzeń. Statystyczny Polak nie może pozwolić sobie na częste biesiadowanie w restauracji głównie ze względów finansowych.

Z badań wynika, że mieszkańcy Unii Europejskiej są skłonni przeznaczyć na jedzenie poza domem około 9,5% domowego budżetu. Ci z naszych rodaków, którzy w ogóle zdecydują się na wizytę w lokalu gastronomicznym, są gotowi poświęcić na ten cel 3,5% miesięcznych zasobów finansowych.

Znaczna część Polaków deklaruje, że optymalny rachunek za posiłek dla jednej osoby nie powinien przekraczać kwoty czterdziestu złotych. Najlepiej jednak, by cena wynosiła około dwudziestu złotych – to suma, która dla większości z nas jest do przyjęcia.

Niechętnie udajemy się do drogich restauracji. Danie warte więcej niż sześćdziesiąt złotych jest gotowych zamówić zaledwie 5,3% naszych rodaków.

Preferencje żywieniowe Polaków nie wróżą zbyt różowej przyszłości restauratorom. Pozostaje im zatem liczyć, że coraz więcej osób będzie zmuszanych do jedzenia poza domem przez… brak czasu.

www.dzierzawski.info

Przeczytaj również: Tradycja kulinarna Północnych Indii

Przeczytaj również: Kuchnia orientalna - jak wyglądają i kiedy się spożywa posiłki w kuchni Indyjskiej

Przeczytaj również: Tempura, czyli jedna ze smaczniejszych potraw kuchni orientalnej