Jak zrobić dobry kogel mogel?
Kogel-mogel, zwany także pod nazwą kogiel-mogiel, to deser wręcz banalny – szybki i prosty w wykonaniu! Deser ten przygotowuje się z żółtek jaj, które uciera się wraz z cukrem. Kogel-mogel pojawił się w naszym kraju w XVII wieku, a popularność zyskał w okresie międzywojennym oraz oczywiście w czasie PRL-u, kiedy to dostęp do słodyczy nie był tak łatwy jak teraz. Wiele osób pamięta taki deser właśnie ze swojego dzieciństwa.
Prosty przepis na dobry kogel-mogel
Aby wykonać ten banalny deser, wystarczy przygotować jajka i cukier. Jedna porcja, czyli kogel mogel dla jednej osoby, składa się z 1-2 jaj i 1-2 łyżeczek cukru. Składniki:
- Jaja – 2 szt
- Cukier – 2 łyżeczki
Na samym początku należy umyć i sparzyć jajka wrzątkiem (pozostawiając wciąż surowe).
Później trzeba oddzielić żółtka od białek. W takiej czynności bardzo pomocy jest separator do jajek, ale jeśli nie posiadasz takiego gadżetu, z pewnością i tak dasz sobie radę. Żółtka jaja przelej do miski, dosyp łyżeczki cukru i zacznij ucierać składniki mikserem na jednolitą masę.
Najlepiej ucierać na średnich obrotach miksera. Masa powinna stać się niemalże biała – to znak, że deser jest gotowy!
Różne dodatki wzbogacające kogel-mogel
Gotowy kogel-mogel możesz wzbogacić różnymi dodatkami. Niektórzy wykorzystują pozostałe po oddzieleniu białka, ubijają je na sztywną pianę i dodają do masy z żółtek i cukru.
Możesz dodać również szczyptę kakao lub cynamonu. Kogel-mogel będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynek, innych suszonych owoców, miodu, a nawet rumu i porcji bitej śmietany! Być może ten prosty deser zasmakuje Ci ze świeżymi malinami, truskawkami, wiśniami czy poziomkami. Eksperymentuj z dodatkami – raz dodaj kilka kropel soku z cytryny, a raz zwykły cukier zamień na cukier waniliowy.
Pyszny kogel-mogel podajemy w wysokich szklankach, najlepiej z unoszącą się na wierzchu pianką i posypane cynamonem lub kakao na wierzchu. Kogiel-mogiel okaże się przepysznym deserem zawsze wtedy, kiedy najdzie nas ochota na „coś słodkiego”!.