Tradycja gwarantuje jakość?
Produkty mogą być chronione nie tylko ze względu na ich pochodzenie geograficzne. Zdarza się również, że specyficzny charakter produktu sprawi, że otrzyma specjalny certyfikat. Oznaczenie „Gwarantowana Tradycyjna Specjalność” jest przyznawane artykułom spożywczym, które funkcjonują na rynku przynajmniej od dwudziestu pięciu lat. Muszą także posiadać charakterystyczną cechę (lub kilka), która w znaczący sposób wyróżni je spośród innych, podobnych produktów. Warto zaznaczyć jednak, że za specyficzny atrybut nie można uznać sposobu prezentacji lub opakowania towaru.
Mogłoby się wydawać, że tradycja również powinna wiązać się z miejscem pochodzenia produktu. Okazuje się jednak, że odwrotnie niż w przypadku tworów chronionych ze względu na pochodzenie geograficzne, przygotowywanie tradycyjnych produktów może odbywać się na terenie całego kraju. Wykorzystywanie chronionej nazwy w odniesieniu do niezarejestrowanych produktów jest karalne. Stosowanie sformułowań sugerujących związek między produktami (na przykład określenia „typu, rodzaju”) również uznaje się za niezgodne z prawem. Wśród polskich wyrobów chronionych tym certyfikatem, znajdziemy między innymi kilka odmian miodu pitnego, ale także kiełbasę jałowcową czy myśliwską.