Artykuły

Zanim pójdziesz do restauracji…
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zanim pójdziesz do restauracji…

W dzisiejszych czasach rzadko zdarza nam się znaleźć w miejscu, o którym zupełnie nic nie wiemy. Spontaniczne wypady do nieznanych lokali przechodzą do lamusa. Najczęściej przed wizytą w wybranej restauracji sprawdzamy, jakie opinie na jej temat zamieszczone zostały w Internecie. Fora poświęcone l

Kto kontroluje restauracje? – historia Sanepidu.
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kto kontroluje restauracje? – historia Sanepidu.

Każde miejsce, służące do publicznego użytku, musi spełniać określone normy i warunki. Zdarza się jednak, że przedsiębiorcy z różnych względów nie stosują się do ogólnie przyjętych reguł. Państwowa Inspekcja Sanitarna, nazywana zwyczajowo Sanepidem, ma za zadanie kontrolować lokale pod kątem stoso

Jak często Polacy jedzą w restauracji?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak często Polacy jedzą w restauracji?

W niektórych kulturach częste wyjścia do restauracji są częścią tradycji. Przeciętny Włoch spożywa posiłek poza domem nawet trzy razy w tygodniu. Jak to wygląda w Polsce? Okazuje się, że blisko połowa z nas wcale nie jada w lokalach lub robi to tylko z okazji wyjątkowych wydarzeń. Statystyczny Pol

Restauracyjne „być albo nie być”…
Gastronomia, artykuły spożywcze

Restauracyjne „być albo nie być”…

Krytycy kulinarni wbrew pozorom wykonują bardzo odpowiedzialną pracę. To właśnie oni decydują o tym, czy dana restauracja będzie w najbliższym czasie postrzegana jako najmodniejszy lokal w mieści, czy też zwyczajna garkuchnia. Opinia cenionego krytyka kulinarnego może znacząco wpłynąć na postrzegan

Jak zrobić dobry kogel mogel?
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Jak zrobić dobry kogel mogel?

Kogel-mogel, zwany także pod nazwą kogiel-mogiel, to deser wręcz banalny – szybki i prosty w wykonaniu! Deser ten przygotowuje się z żółtek jaj, które uciera się wraz z cukrem. Kogel-mogel pojawił się w naszym kraju w XVII wieku, a popularność zyskał w okresie międzywojennym oraz oczywiście w czasie

Czerwona pasta curry
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Czerwona pasta curry

Czerwona pasta curry to pasta niezwykle aromatyczna i ostra. Z pewnością doda wspaniałego smaku różnego typu daniom z kuchni tajskiej, ale i gulaszom mięsnym i warzywnym. Czerwoną pastę curry znajdziemy na sklepowych półkach, ale warto spróbować zrobić ją w domowym zaciszu. kuchnie na wymiar pozna

Puzzle co ćwiczą?
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Puzzle co ćwiczą?

Układanie puzzli to świetna zabawa dla osób w każdym wieku, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. W sklepach dostępne są układanki o rożnym stopniu trudności, różniące się liczbą elementów, wzorem i kolorami. Wiadomo, że dziecięce puzzle będą większe i złożone z mniejszej liczby elementów, ale wraz z

Co ile podlewać trawnik?
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Co ile podlewać trawnik?

Zadbany trawnik to zdecydowanie wizytówka domu. Ale, żeby trawnik zachwycał swoim wyglądem, musi być odpowiednio pielęgnowany i właściwie podlewany. Nie można ot tak podlewać trawy od czasu do czasu, tylko wtedy, gdy najdzie nas na to ochota. Posiadacze własnego trawnika muszą wiedzieć, co ile nale

Kruche ciasteczka imbirowe
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Kruche ciasteczka imbirowe

Kruche i aromatyczne ciasteczka imbirowe są bardzo proste w wykonaniu, ale mimo całej swojej prostoty smakują wyśmienicie! Wypieczone w fantazyjnych kształtach i podane w towarzystwie pachnącej kawy, rozgrzewającej herbaty lub ciepłego mleka na pewno umilą każde popołudnie! W jesienne lub zimowe wie

Pizza ze szpinakiem – przepis
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Pizza ze szpinakiem – przepis

Smaczna pizza ze szpinakiem, a w dodatku taka na cienkim i kruchym cieście, to apetyczna podróż do włoskiej kuchni. Taką pizzę możemy przygotować z dowolnymi dodatkami – do szpinaku dodać ser feta, świeże lub suszone pomidory, czarne lub zielone oliwki, a także szynkę. Podstawę dania stanowi oczywi

Dlaczego patelnia dymi?
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Dlaczego patelnia dymi?

Olej do smażenia i temperatura dymienia W czasie smażenia na patelni, tłuszcz osiąga temperaturę 200°C, a nawet wyższą! W przeciwieństwie do gotowania, gdzie temperatura wody osiąga 100°C i taką też utrzymuje, nawet podczas długiego przygotowywania potraw. Należy pamiętać, że niektóre tłuszcze zac

Dlaczego lody są dobre na gardło?
Wnętrza - wyposażenie i wystrój

Dlaczego lody są dobre na gardło?

Czy lody są dobre na przeziębienie? Jak to możliwe, że ten zimny deser może pomóc przy bólu gardła, skoro to od takich właśnie przysmaków często dopada nas przeziębienie? Zajadanie się lodami w okresie letnim może skutkować palącym gardłem, dokuczliwym kaszlem i uciążliwym katarem. Sprawa ma się ina